Sziasztok!
Gondoltam először is megosztok veletek egy rövid történetet, hogy miért is ez az első bejegyzésem. Pár hónappal ezelőtt egy már megszokott borús londoni napon, hogy csillapítsam honvágyamat felhívtam az apukámat.
Azt mesélte, hogy valami szörnyű olasz vörösbort kapott ajándékba, ami állítólag valami díjat nyert. Már éppen kezdtem sajnálkozni, hogy miért nem várt meg vele, amikor azt mondta: "ne aggódj, hagytam neked a hűtőben vár rád."
Mindketten tudtuk, hogy mire legközelebb hazalátogatok, az még legalább egy hónap. Persze minden borban jártas ember most jót nevethet, de vannak olyanok, akik inkább "sörösek" vagy éppen még soha sem hallottak oxidációról.
Talán ezért is kezdtem el ezt a blogot, mert szeretném veletek megosztani tapasztalataimat, utazásaimat, és persze azért, hogy még véletlenül se felejtsek el magyarul. :)
Szóval meddig is él egy palack bor ha kinyitod?
Az igazság az, hogy ez borfajtától függő, de általában 3-5 napig még élvezhetőek a fehér és vörösbor esetében.
Segít ha hűvös, sötét helyen tartod őket. A könnyedebb szőlőfajták pl: pinot noir kevesebb ideig tartható el, mint a testesebb cabernet sauvignon a tanninok és a savak miatt.
Habzóborok esetében rövidebb ideig, 1-3 napig ha speciális habzóbor lezáró dugóval tároljuk őket.
A desszertbort 2-3 hétig, az alkohollal erősített bort 25-28 napon belül is bátran fogyaszthatjuk a magas alkohol tartalmának köszönhetően.
De hát mi történik a borral ha ezt figyelmen kívül hagyjuk?
Az ecetbaktériumok szépen lassan "elfogyasztják" az alkoholt a borban ami a bor ecetesedését okozza. Könnyen felismerhetjük a kellemetlen éles szúrós szagról, engem mindig a körömlakk lemosóra emlékeztet.
Mindenre van már megoldás ahogy mondani szokták. Következő bejegyzésemben megtudhatod, hogy hogyan kóstolhatsz borokat anélkül, hogy kinyitnád a palackot. Érdekesen hangzik úgy-e? Még Londonban is csak most ismerkednek ezzel az új technológiával...
Legközelebbi bejegyzésemből kiderül!
Megosztás a facebookon